Maak het ze niet te makkelijk

Diefstal blijft nog altijd een probleem dat vaak voorkomt. Het zakkenrollen is in de is voornamelijk in drukke winkelstraten een serieus probleem. In de bekende straten zijn gelukkig altijd toezichthouders en stille agenten actief om dieven te spotten. Een andere vorm van diefstal, namelijk inbraak, vindt ook nog steeds plaats. Een inbraak is lastig te detecteren omdat inbrekers langskomen wanneer je zelf niet thuis bent. Je kunt wel verschillende maatregelen treffen door het ze niet te makkelijk te maken.

Anti inbraak maatregelen treffen 

Om je huis goed te beveiligen helpt het om een goed slot op je deur te hebben. Een standaard slot met maar één sluiting is voor een inbreker kinderspel. Een slot met meerpuntssluiting is must als eerste stap om je huis beter te beveiligen. Afhankelijk van het type deur heb je een cilinderbediende meerpuntssluitingen of een krukbediende meerpuntssluitingen. Doordat je slot in meerdere sluitingen valt is het voor een inbreker zo goed als onmogelijk om via de deur binnen te komen. Hieronder nog een aantal tips om het ze niet te makkelijk te maken:  

  • Sluit altijd alle ramen en deuren. En draai deuren op slot, ook als je even weggaat

  • Gebruik buitenverlichting. Bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor

  • Plaats waardevolle spullen uit het zicht

  • Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten

  • Verstop je sleutels niet buiten: onder de mat of in de bloempot is geen geheime plek

  • Hang geen adreslabel aan je sleutelbos

  • Zorg dat jouw deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle niet mogelijk

  • Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’

  • Maak afspraken met je buren om op elkaars huis te letten bij afwezigheid

  • Bij een verdachte situatie, bel altijd 112!

Plaatsen met de meeste inbraken

Inbraken komen overal voor. Zowel in steden als in kleinere gemeenten. Toch zijn er plekken waar het vaker voorkomt dan op andere plekken. Als jij op zo’n plek woont zorg dan dat je zeker weten extra maatregelen neemt. De stad met de meeste inbraken is Breda. Dit zou kunnen komen door rondtrekkende inbrekers uit België en omstreken. De vele studentenhuizen in Breda zijn vaak ook makkelijker voor inbrekers om in te breken. Op nummer twee staat Almere en plek drie is Nijmegen. De verhouding inbraken in gemeenten is hoger dan in de stad. Waarschijnlijk is de oorzaak hiervoor dat er minder politie is in dorpen dan in steden. De plaatsen met de meeste inbraken zijn Hoenderloo, Bosch en Duin en Beekbergen.