Drie mythes over uitvaarten

Het verzorgen van een uitvaart in Utrecht bijvoorbeeld is geen kleine klus. Het vergt veel voorbereiding, maar ook veel mentale kracht. Om je dierbare een zo goed mogelijk uitvaart te geven wil je natuurlijk het allerbeste kunnen bieden. Om je daarmee te helpen hebben we hier drie mythes over uitvaarten op een rijtje gezet.

Het lichaam moet gebalsemd worden

Wanneer je sterft, stopt je lichaam overal mee. Over tijd zal je lichaam daarom gaan ontbinden. Dit kan vertraagd of verhinderd worden door het lichaam te balsemen. Veel mensen doen dat zodat het lichaam langer toonbaar kan blijven voor bijvoorbeeld familie en vrienden. Velen denken dat het verplicht is om een lichaam te laten balsemen na de dood, maar dit is niet waar. Sommigen zien het als heel erg drastisch en invasief en willen het daarom ook liever niet. En dat is iedereens recht! Als jij niet wil dat het lichaam van je dierbare wordt gebalsemd, dan hoeft het ook niet.

Een uitvaart is altijd depressief

Tuurlijk, een dierbare verliezen is een enorm trieste gebeurtenis, maar de manier waarop je de uitvaart regelt hoeft niet depressief te zijn. Een begrafenis is bedoeld om afscheid te nemen van je dierbare, een laatste gedag. Maar je kunt op vele verschillende manieren afscheid nemen. Er zijn culturen in de wereld waar een begrafenis uitbundig wordt gevierd. Nu hoef je natuurlijk geen groot feest te houden, maar goede herinneringen ophalen en dankbaar zijn voor het leven dat je dierbare had kan de zwaarte van de gebeurtenis al iets verlichten.

Cremeren resulteert in as

Wanneer een lichaam gecremeerd wordt, verbrandt alles. Behalve de botten. Nadat het lichaam gecremeerd is, worden de botten gemalen tot een fijne poeder. Dat poeder lijkt op heel grof en ruw zand. Het is verder ook niet pikzwart. Het heeft een meer grijze kleur.

Een uitvaart plannen is geen makkelijke klus, maar het kan je helpen met het accepteren van je verlies en het leven van je dierbare op een eervolle manier af te sluiten. Wees niet bang om hulp te vragen! Familie en vrienden zijn er juist voor dit soort momenten. Wij hopen dat dit je beter helpt om door deze tijd heen te komen.